Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΛΥΚΟΣ


Σύμβολο ανδρείας για τους Αιγυπτίους και τους Ρωμαίους.Επίσης,σε ένα μεγάλο αριθμό μνημείων εμφανίζεται σαν φύλακας.Στη μυθολογία του Βορρά εμφανίζεται σαν "λύκος τερατώδης" (Fenris) που κατέστρεφε τις αλυσίδες και τις φυλακές και τελικά τον έκλεισαν στα βάθη της γης.Αυτό το τέρας -σύμφωνα πάντα με την Βόρεια μυθολογία- θα πρέπει να σπάσει και αυτήν την φυλακή στο "λυκόφως των θεών" ,όταν δηλαδή φτάσει η συντέλεια του κόσμου,και θα κατασπαράξει τον ήλιο.Ο βόρειος αυτός μύθος υπαινίσσεται πως η κοσμική τάξη επιτυγχάνεται μόνο με την προσωρινή χαλιναγώγηση της χαοτικής-καταστροφικής δυνατότητας του απείρου η οποία θα πρέπει να θριαμβεύσει στο τέλος.
Οι λύκοι έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης στις πρώτες κοινωνίες ανθρώπων που τους θεωρούσαν δασκάλους και ανιχνευτές.Επίσης μερικές φυλές τους παρουσίαζαν σαν τοτέμ-εκπροσώπους τους.
Στον ουρανό, ο λύκος εκπροσωπείται απο τον Κύνα στον αστερισμό των Πλειάδων εκεί όπου πολλές φυλές τοποθετούν την κατοικία των "Αρχαίων" όπως τους λένε και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως κάποιοι απο εμάς προερχόμαστε απο εκεί.
Μέσω αυτού του σκεπτικού εμφανίζεται και ο συσχετισμός μεταξύ του λύκου και αρχαίων διδασκαλιών κάποιων συμπαντικών προγόνων (;) μας.Να προσθέσουμε εδώ οτι η προσφιλής έκφραση του Σωκράτη όταν χρειαζόταν να ορκιστεί ήταν "Μα τον Κύνα".
Ο λύκος είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο άγριο ζώο παρά τον κοινωνικό και ευφυή χαρακτήρα του και  στα παραμύθια εμφανίζεται πάντα ως ένα ψυχρόαιμο κακό πλάσμα.
Είναι τρομερά πιστος στο ταίρι του και έχει ισχυρή την αίσθηση της οικογένειας διατηρώντας ταυτόχρονα τον ατομικισμό του.Έιναι η προσωποποίηση του ελευθέρου πνεύματος παρ'όλο που κινείται σε άψογα οργανωμένες αγέλες.
Να πούμε επίσης οτι το κυριότερο όπλο του λύκου δεν είναι πάντα η σωματική δύναμη.Πολλές φορές είναι και η ψυχολογία.Μια διαπεραστική του ματιά είναι συνήθως αρκετή για να πάρει την απάντηση που απαιτείται....
Οι Κινέζοι βλέπουν τον λύκο ως τον φύλακα του ουράνιου βασιλείου,οι Ιάπωνες τον θαυμάζουν για την επιμονή και την γρήγορη δράση του κατά την επίθεση και τέλος πρώιμες Βιβλικές πηγές παρομοιάζουν τον λύκο με άτιμους τρόπους απόκτησης αγαθών,την αιματοχυσία και γενικώς την καταστροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου